Argentum Aurum

Canana-goudvergelijker

Verschillende soorten goud

De waarde van een gouden voorwerp hangt af van het van gewicht, de zuiverheid en de staat van onderhoud. Wij kopen al 20 jaar goud en zilver in en houden de laatste veranderingen in de goudprijs scherp in het oog. Zo bieden wij u altijd de juiste goudprijs per gram.

Wat is karaats goud?

Het woord ‘karaat’ heeft bij het bepalen van de waarde van goud per gram en bij de inkoop van gouden sieraden voor de sier en voor de goudprijs een andere betekenis dan in de handel in edelstenen, zoals diamanten.

Legeringen goud

Goud is een erg zacht metaal , het heeft een hardheid van 2,5 tot 3 op de schaal van Mohs. Uit 1 gram puur goud kan een draad getrokken worden van 3 km lang en 0.006 mm dik, maar puur goud is te zacht om te gebruiken. Een ring gemaakt van puur goud zou je tussen je vingers in elkaar kunnen knijpen. Daarom wordt goud vaak gemengd met een ander metaal, bijvoorbeeld koper, zilver, nikkel, tin of palladium om het te versterken. Dit heet een legering.

Double lijkt net echt goud

Sommige sieraden lijken van echt goud te zijn gemaakt, maar zijn dit niet. Doublé betekent dat op een metalen sieraad mechanisch een heel dun laagje goud is aangebracht. De dikte van dit laagje goud wordt aangegeven in microns
(1 micron is 0,001 mm).
Plated of pleet is ook een benaming voor een dun laagje goud op een (onedel) metaal. Verguld betekent dat een dun laagje goud langs galvanische weg (d.m.v. elektriciteit) is aangebracht.

Bij edelstenen is een karaat de eenheid van gewicht, de massa van de steen dus. Bij goud is een karaat – wat de goudprijs ook is – een eenheid om de zuiverheid van het goud te meten, het goudgehalte van een juweel, een goudbaar of een ander goudproduct, zoals gouden munten. Wat is Karaat (K) goud?

iStock_000014438653Medium

Kleur van goud

De kleur van goud wordt bepaald door twee factoren:

Geel goud

is een legering met goud, koper en zilver.

Wit goud

is een legering met goud en palladium. Dit is dus niet meer waard ! Voorheen werd een legering van goud en nikkel gebruikt, maar dit wordt steeds minder toegepast door allergische reacties op nikkel. Wit goud is van zich zelf niet wit, maar geel-zilverkleurig. Voor een perfecte witte kleur wordt het juweel gerhodineerd. Hierbij wordt een zeer dun laagje rhodium in een bad opgebracht.

Rood goud

is een legering van goud, koper en een klein beetje zilver. Naarmate meer koper wordt toegevoegd aan de mix, zal het goud een meer rode kleur krijgen. Oude sieraden hebben vaak een rode kleur. Dit zegt dus niets over het gehalte. Koper is het enige metaal met een rode kleur.

iStock_000002530706Medium

instagram influencer award 2018

Wettelijk goudkeur

Ieder gouden voorwerp dat in Nederland verhandeld wordt, moet voorzien zijn van een wettelijk keurteken, dat garandeert dat een voorwerp het juiste gehalte aan goud bevat. In Nederland kennen we de volgende percentages:

Percentages goud

9 karaat (375/1000)

14 karaat (585/1000)

18 karaat (750/1000)

20 karaat (833/1000)

22 karaat (916/1000)

Scroll to Top