Huawei Y5p review budget en betaalbare smartphone

Het blijkt dat een goedkoop Y5p-model in mijn review kwam, wat een goede maatstaf kan zijn.

Wat zit er in de doos?

Alles is hier bescheiden. U vindt er geen hoesje of headset. De fabrikant besloot het tot een minimum te beperken, dus bij de smartphone kreeg ik alleen een oplader met een Micro-USB-kabel en een clip om de simkaart te verwijderen.

Conservatief ontwerp

Het uiterlijk van de voorkant van de Huawei Y5p laat meteen zien dat we te maken hebben met een vrij eenvoudig toestel dat stilistisch verwijst naar eerdere modellen. Het ontbreken van een frameloos ontwerp is echter helemaal geen nadeel. Ja, de randen kunnen wat smaller zijn, maar het algehele gevoel van het apparaat is redelijk goed, vooral in het zwart.

De bril is symmetrisch: de speaker en de selfiecamera bevinden zich in het midden bovenaan. Onderaan hebben we een zwarte balk, uiteraard zonder fysieke knop. Tot voor kort zetten fabrikanten er graag hun naam op – maar goed dat Huawei dat niet heeft gedaan.

Aan de bovenrand bevindt zich een 3,5 mm koptelefoonaansluiting, aan de linkerkant bevinden zich twee knoppen (volume- en stroomregeling). Aan de andere kant is een hybride SIM-lade. Op hun beurt bevinden de Micro-USB-connector en de microfoon zich aan de onderkant.

De achterkant van de Y5p is een heel ander verhaal. Het meest opvallend is hier de kenmerkende cameramodule die rechtstreeks van de P40 Lite lijkt te zijn geleend. Het enige verschil is dat we in plaats van vier lenzen er maar één krijgen met een tegenlichtdiode. Het mysterieuze derde gat bleek een microfoon te zijn.

Alles is van plastic, dat onder druk zachtjes buigt en vingerafdrukken ophoopt. Maar bovenal is het ontwerp licht (weegt slechts 144 g), zijn kleine vorm en afgeronde frames maken hem geschikt voor alle handen. Het goede nieuws is dat er niets piept, zelfs niet onder vrij sterke druk.

Smartphone-scherm

Dit is verreweg de grootste troef en tegelijkertijd een positieve verrassing voor de Huawei Y5p. Het 5,45-inch scherm wordt in promotiemateriaal HD FullView genoemd. Wat zit hierachter? Welnu, een TFT LCD (IPS)-matrix die een resolutie van 1440 × 720 biedt in een beeldverhouding van 18: 9 wanneer de verversingssnelheid 60 Hz is. Het Y5p-scherm biedt een goede kleurweergave en verrassend brede kijkhoeken. Het beeld is ook erg helder. De term “schijnt” past hier heel goed, want bij maximale helderheid doet het pijn om goed te kijken. Voor mij was de helft van de schaal meer dan genoeg, zelfs op een zeer zonnige dag.

Huawei Y5p-camera’s

De Huawei Y5p-smartphone heeft een fotografiefunctie, die de discussie over het hele onderwerp zou kunnen beëindigen. De hoofdcamera met een 8 megapixel matrix en f/2.0 diafragma kan het helemaal niet aan. Onder ideale lichtomstandigheden kunt u de onvolkomenheden verbergen. Het is echter voldoende dat er een schaduw verschijnt en de foto verandert onmiddellijk in een “puinhoop”.

De camera aan de voorkant heeft dezelfde problemen. Het gebruikt een 5MP-matrix zonder diode. Het diafragma is f / 2.2, dus het grootste nadeel is het ontbreken van perfecte verlichting. De camera-app is heel eenvoudig, zelfs minimalistisch als het gaat om de beschikbare functies. We hebben onder andere een HDR-modus die de kleuren zachtjes omhult. In de PRO-modus kun je op zijn beurt de ISO-waarde aanpassen of de verlichting kiezen.

Er is ook een digitale gezichtsverfraaiingsfunctie waarmee u een porseleinen huideffect kunt bereiken. De Y5p kan Full HD-video opnemen met 30 fps. De fabrikant raadt echter aan om 720p in 16:9-formaat te gebruiken. Ook hier is niets verrassends. De kwaliteit van de opnames is – afhankelijk van de eigenschappen van de camera – onvoldoende.

Componentprestaties

Het was vanaf het begin duidelijk dat de Y5p geen prestatiefreak zou zijn. Toegegeven, op papier ziet de acht-core Mediatek MT6762 er goed uit, maar er is slechts 2 GB RAM toegevoegd om dit te ondersteunen. Gebruikers hebben ook 32 GB geheugen tot hun beschikking, het toestel ondersteunt ook Micro-SD geheugenkaarten tot 512 GB Hoe gaat zo’n kit om met Android 10 en EMUI 10.1?

De prestaties kunnen in de loop van de tijd verslechteren, maar tijdens het testen heb ik niet veel ongemak ervaren in verband met de vertragingen. Schakelen tussen apps verliep vrij soepel en het systeem is nooit gecrasht of vastgelopen. Als we ons beperken tot het gebruik van alleen basisfuncties en het aantal applicaties tot een minimum beperken (dus het ontbreken van toegang tot Google Play helpt echt), zouden de prestaties van de Huawei Y5p niet al te lang een probleem moeten zijn mp.

Dus voor wie is Y5p bedoeld?

De groep geïnteresseerde potentiële kopers omvat mensen die de gadget zullen behandelen als een mobiele telefoon met touchscreen. Wie op zijn minst gemiddelde foto’s verwacht, moet op zoek naar duurdere modellen. Voeg gewoon een paar duizend toe aan de iets krachtigere Y6p, die er aantrekkelijker uitziet.

  • Leave a Comment